The making of Basisinkomen

Aan het einde van de lente van 2016 heeft het creatieve team van Bas (Elevator Productions), Sanne (Maakbaar Ontwerp) en Sander (Sander de Neef.nl) het plan bedacht om als referentiecase een video te maken om de dialoog op gang te brengen over het idee van het basisinkomen. Door gebruik te maken van de Cut-Motion techniek moest dit een authentieke, speelse en creatieve video worden die iedereen zou aanspreken.

De droom

Het ei was gelegd, de visie en techniek bepaald, nu kwam het aan op de uitvoering. En dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als rechtgeaarde creatievelingen zagen ze het al helemaal voor zich: zelfgemaakte bouwsels van karton, probs (zoals een speelgoedrobot, waterballonnen en een rubberen eendje) zouden het verhaal op ludieke wijze tot leven brengen. Het eindresultaat zou van het doek af spetteren!

Het plan

Zo gezegd, zo gedaan. De agenda’s werden getrokken en er werden data vastgesteld waarop de opnamen zouden plaatsvinden. De inschatting was dat ze met een weekje in de studio een heel eind zouden komen. Het script werd geschreven en de dag van de brainstorm over het storyboard brak aan. Inmiddels had Bas een nieuwe kantoorgenoot: Roy de Haan, ontwerper en animator. Roy is specialist in digitale animatie en stop-motion techniek. Dit specialisme ontbrak nog aan het creatieve team, en Roy sloot zich met veel enthousiasme aan.

De realiteit

Tijdens de brainstorm werd duidelijk hoe belangrijk diverse specialismen en denkwijzen zijn om tot creatieve beeldvorming te komen. De een bouwde voort op de ideeen van de ander en het team werd steeds enthousiaster. Inmiddels waren ze een halve week verder en de opnamen moesten nog beginnen. Kortom: vele ritjes naar de kringloop-en hobbywinkel, blaren van het knippen en bestelde pizza’s later lag er in december 2016 een eerste conceptvideo. Het team was blij, maar er ontbrak nog iets. Voor de finishing touch vonden ze Theo Heus bereid om te zorgen voor een gedragen voice-over. En Frans de Visser stortte zich vol enthousiasme op het sound design.

Het resultaat

Eindelijk was het zover: de film was af. 2 hele minuten karton, zweet, lol en tranen. Het was begin januari 2017. Johan Luijendijk en de stichting basisinkomen2018.nl hebben geduldig gewacht op de creatieve uitspattingen van het team. En bleek het nu net zo uit te komen dat er op 23 januari een symposium plaats zou vinden over het basisinkomen op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het uitgelezen moment voor de release van de video! Wil je weten was onze creatieve plannen zijn voor de toepassingen van deze video-techniek? Lees dan snel verder!